Med begreppet ”roman” brukar man beskriva en lång berättelse i form av en bok. Man brukar säga att en bok går ifrån att vara en novell till en roman när den har fler än åttio sidor. Den blir då en så kallad kortroman som har cirka 80-120 sidor medans 120-300 sidor anses vara en lång roman.

Ursprung

De flesta går med på att det första exemplet på vad vi idag kallar en roman var ”Don Quixote” som skrevs på 1600-talet.  Att berättelserna var påhittade är det som vanligen skiljt romaner åt från historieböcker.

De största moderna romanerna

Om man som jag växt upp under 2000-talet har man förmodligen hört talas om eller läst någon av dessa böckerna:

  • ”Berättelsen om Narnia” är en av de mest klassiska romanerna under det senaste decenniet. Böckerna som är skrivna av C. S. Lewis handlar om hur det finns en värld som ligger parallell med vår värld med namnet Narnia. Boken har sålts över hundramiljoner gånger och översatts till 47 olika språk.
  • ”Harry Potter”-serien som skrivits av J.K. Rowlings har sålt över fyrahundra miljoner exemplar är den absolut största serien av romaner genom tiderna och den enda boken som sålt fler exemplar än bibeln. Böckerna följer unga Harry Potter, en elev på Hogwarts skola för magi. Boken följer Harrys äventyr tillsammans med sina vänner i hans försök att sätta stopp för den onda trollkarlen Voldemort. Boken har översatts till sextiosju olika språk och lett till en franchise som värderas till cirka 25 miljarder.
  • ”Sagan om ringen”-trilogin är den nästa störta romanserien genom tiderna och har sålt över hundratre miljoner exemplar. Boken följer ringbäraren Frodo Baggins och hans kompanjoners resa genom Midgård i hans försök att förstöra härskarringen. Boken är skriven av J. R. R. Tolkien.
  • Världens mest sålda roman genom tiderna är boken ”En saga om två städer” av Charles Dickens som har sålt över tvåhundra miljoner exemplar. Boken tar inspiration från franska revolutionen som hade utspelat sig 80 år tidigare.

Att skriva en roman

Något som man ser mer och mer inom världen av romanskrivandet är vikten av en idé eller en berättelse som ligger till bas för själva romanen. Romaner har som regel ett antal intriger eller annan typ av spänning för att göra berättelsen intressant. Alla romaner kräver en viss struktur för att kunna skrivas, så som inledning, kärna och ett avslut. Något av det absolut viktigaste för alla som vill skriva en roman är att få ner sina idéer på pappret.

Romanernas förändrade roll

Under 2000-talet har romaner fått en ny roll. Med hjälp av globaliseringen kan en blyg hemmafru i västra London skriva en roman som säljer över hundra miljoner exemplar. Det är med extrem hastighet som litteratur sprids runt omkring i världen. Med nya bästsäljare varje dag så är det svårt att inte hoppa på trendtåget. I Sverige har till exempel deckare blivit väldigt populära, något som även bidragit till att böcker ökat i popularitet då man oftast konstaterar att boken är bättre än filmen.