En novell beskrivs som en kort berättelse. Noveller är i vanliga fall mycket kortare än romaner. Om en roman är som att köra en tungt lastad lastbil som varken går fort att göra eller går lätt att vända så är novellen motsatsen. Novellen är mer som en motorcykel. Den har en lätthet och det är enkelt att svänga runt i berättelsen. Noveller är som sagt mycket kortare och kan bestå av allt ifrån tre till trettio sidor.

Krav på kvalitet

Det finns en väldigt liten skillnad på de krav man ställer på en novell och de man krav som ställs på en roman. Idén behöver fungera som en stark bas och noveller behöver på samma sätt som romaner ett antal intriger och en klar struktur. En riktig bra novell fäster sig i minnet på samma sätt som en riktigt bra roman gör.

Kända noveller

”A Christmas Story” eller ”En julberättelse” är en tidlös novell som handlar om den rika affärsmannen Ebenezer Scrooge som besöks av spöken för att visa hur viktigt det är att dela med sig under Julen. Boken är skriven av författaren Charles Dickens och publicerades i Storbritannien på 1800-talet.

En annan känd novell är ”The Murders in the Rue Morgue” som handlar om en detektiv i Paris som löser det brutala mordet av två kvinnor. Novellen skrevs på 1800-talet av Edgar Allan Poe.

En annan känd novell är ”Дама с собачкой” som översätts till ”Damen med hunden”. Det är en berättelse om en bankman på semester i ryska staden Yalta vid svarta havet. Under semestern träffar han en kvinna som han har en affär med. Novellen är uppdelad i fyra delar och publicerades i Ryssland i slutet på 1800-talet. Novellen är skriven av Anton Chekhov och har kallats, av andra ryska författare, som en av världens bästa noveller.

Kända svenska noveller

En känd svensk novell är ”Att döda ett barn” som skrevs i mitten av 1900-talet. Novellen, som är skriven av Stig Dagerman, handlar om hur ett par som är ute och kör, av en olyckshändelse kör över ett litet barn. Novellen bidrog till att hastigheterna sänktes på vissa vägar då boken väckte väldigt starka känslor hos läsarna.

En annan känd svensk novell är ”Far och jag”. Den handlar om en far som är järnvägsarbetare och hans son som befinner sig vid en järnväg där plötsligt ett spöktåg åker förbi. Novellen släpptes i boken ”Onda sagor” som släpptes på 1900-talet av författaren Pär Lagerkvist.

Noveller ny kultur stjärnan

Idag kan man enkelt skriva en novell och sedan publicera den online som en e-bok på någon av alla de hemsidor som finns. För 10 år sedan var detta inte varit möjligt utan man skulle behövt gå genom ett bokförlag för att få bli publicerad. Någonting man enkelt kan lägga märke till är att bokförlagen inte alltid väljer rätt. Till exempel så nekades ”Harry Potter” av många förlag. Idag finns det en ny typ av plattform som kan göra att man inte missar dessa fantastiska noveller.