Genre berättar vilket ämne eller typ av innehåll en exempelvis bok handlar om. Genrer kan ses som en guide så att läsaren vet vad man kan förvänta sig. Om man till exempel väljer en fantasybok så kan man förvänta sig magi, påhittade varelser, kanske talande djur, helt enkelt saker utanför verkligheten. Det finns olika storlekar av genres som till exempel skönlitteratur, facklitteratur, deckare, kokböcker och så vidare.

Olika vanliga genres

Komedi är en genre som handlar om att vara rolig och få läsarna att skratta. Vanliga former av detta är till exempel politisk satir och parodier av vardagen. Några exempel på böcker som faller under denna kategori är ”En man som heter Ove” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Drama är en genre som handlar om att fånga upp mitten mellan komedi och tragedi där det oftast finns något viktigt att lära sig. Shakespeare var en författare vars verk ofta klassades som draman. Ett exempel på det är boken ”Macbeth”.

Skräck är en genre som såg början på sin framgång under 1800-talet. Skräckens syfte är att få läsaren att känna rädsla och skräck för innehållet men samtidigt inte vilja lägga ifrån sig boken. Genren använder sig ofta av det övernaturliga och en av de mest kända böckerna inom skräck är ”Frankensteins monster”.

Romantik är en av de största genrerna som finns, de böckerna handlar oftast om kärlek och relationen mellan två personer och vad dessa måste övervinna för att kunna vara tillsammans. Denna kategori är en av de absolut äldsta med klassiker som ”Tristan och Isolde” och Shakespeares kända ”Romeo och Juliet”.

Satir är en typ av komedi som inriktar sig på att driva med något konkret genom att förlöjliga det, ofta med stora inslag av sarkasm eller ironi. Genren präglas av att vara kritisk till den sociala ordningen.

Deckare är en genre som har blivit en av Sveriges mest populära och handlar ofta om att lösa brott där man följer en detektivs framgång. Ett klassiskt exempel på deckare är böckerna om Sherlock Holmes.

Fantasi är den kategori som handlar om att hitta det magiska, oftast genom att skapa en ny värld som läsaren får uppleva. I fantasi är allt möjligt men ett genomgående tema är magi och kampen emot det ondska, oftast i ett tidlöst format. Exempel på fantasyböcker är Tolkiens ”Sagan om ringen”-trilogin.

Science fiktion liknar fantasy men inträffar alltid i framtiden och ofta i rymden. Det finns ofta ett element av samhällsutveckling och nya alternativa samhällsstrukturer. Ett exempel på en bok som faller inom ramarna för science fiktion är ”Dune”. Den handlar om framtiden i ett feodalt samhälle i rymden med olika kungliga familjer.

Fakta är en kategori där böckerna syftar till att informera läsaren. Under denna kategori hamnar allt från historieböcker till kokböcker.

Varför finns det genres

När man hittar någonting som man gillar vill man oftast uppleva det igen, därför är det viktigt att man kan kategorisera böcker utifrån deras innehåll. Vill man läsa en spännande roman blir man knappast glad av en kokbok.